Novosti

U prodaji najveći hitovi i raritetne snimke sevdaha na novoj kompilaciji iz edicije 50 originalnih pjesama

Nedavno je ekskluzivno na digitalnim streaming servisima objavljeno novo izdanje iz iznomno bogate edicije 50 originalnih pjesama. U pitanju su pjesme tradicionalnog bosanskog sevdaha koji je za Jugoton objavljivan još krajem 40-ih godina, odnosno od samog osnutka izdavačke kuće. Upravo se u prve godine diskografskih koraka Jugotona posegnulo kako bi se došlo do nekih od prvih izvedbi sevdaha.

Safet Isović, Zaim Imamović, Nada Mamula, Zehra Deović, Himzo Polovina, Nedeljko Bilkić, Nedžad Salković, Beba Selimović, Meho Puzić, Silvana Armenulić, Predrag Živković Tozovac, Radmila Dimić, Zora Dubljević, Rade Mladenović, Šerif Manko, Milica Popović, Dušan Nikolić, Husein Kurtagić, Zumra Mulalić, Nadežda Cmiljić, Nestor Gabrić, Ljubica Berak i Aleksandar Trandafilović dio su ove trostruke kompilacije koja nosi podnaslov prema jednoj od najljepših sevdalinki, Voljelo se dvoje mladih. A sevdah upravo to i jest – često posvećen njoj ili njemu, voljenoj osobi, izgubljenoj, osvojenoj, mjestu, gradu, rijeci, planini, svemu onome što je prirodno i što nas prirodno okružuje, ono što u nama izaziva određene emocije. Zato je sevdalinka uvijek iskrena, nepatvorena, rekli bi u narodu – od srca i iz srca.

Voljelo se dvoje mladih, Tebi majko misli lete, Ne klepeći nanulama, Mujo kuje konja po mjesecu, Da zna zora, Kraj Vrbasa, Zvijezda tjera mjeseca, Moj dilbere, Đul Zulejha, Stade se cvijeće rosom kititi, U Stambolu na Bosporu, Omer Beže na kuli seđaše, Oj Safete Sajo, Sarajlijo i druge nalaze se na kompilaciji, a neke od pjesama skidane su s originalnih Shellac ploča poput Kolika je Jahorina planina (1952.) koju izvodi Nada Mamula. Sve pjesme sjajno je remasterirao producent Mauro Širol iz Croatia Records studija.

Sevdah je život, to znaju svi oni koji su ga slušali ili ga slušaju, odnosno oni koji su ga prenašali s generacije na generaciju. “Glazba se prenosi s koljena na koljeno, pa tako i sevdalinka, jedna od najposebnijih narodnih pjesama našeg naroda, a pri tome mislim na narode bivše države, odnosno država koje su nastale raspadom Jugoslavije. Sevdah je jedinstven, sevdah je ljubav, sevdah je ćeif i u konačnici – sevdah je život. A takav život vrijedi živjeti. Vrijedi uputiti se na putovanje, zemljama sevdaha i bluesa. I melankolije. Crne žuči!“, piše Nikola Knežević u knjižici izdanja.

1513 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail