Novosti

Slovenski kantautor Vlado Kreslin predstavio dvostruko izdanje “Greatest Hits Collection”

Vlado Kreslin, slovenski glazbenik iznimno bogate karijere, “čovjek s crnom gitarom”, kako su ga prozvali, objavio je niz solističkih albuma, live izdanja, suradnji s brojnim glazbenicima iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Velike Britanije, SAD-a, Irske, Austrije i Senegala, kao i kazališnu i filmsku glazbu te zbirke poezije. U njegovu bogatu diskografiju odnedavno je uvršteno dvostruko CD izdanje “Greatest Hits Collection”, jedinstvena zbirka najvećih hitova iz uspješne edicije Croatia Recordsa. Upravo je ovo izdanje predstavljeno u Caffe baru & Music Shopu Nova ploča proteklog petka 22. ožujka.

O izdanju, na kojem se nalazi ukupno 36 pjesama, govorili su Vlado Kreslin, glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš i kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin
“Ova kompilacija dostojno predstavlja ono što Vlado Kreslin radi već niz godina kao jedan od najboljih slovenskih kantautora. Do te pozicije uzdigao se s jedne strane inspiriran Bobom Dylanom, a s druge strane Dragom Mlinarcem kao pokretačem ovdašnje rock scene. To nikada nije ni skrivao i to se osjeti u njegovim pjesmama koje su simbioza utjecaja iz Prekmurja, te svega onoga što je dolazilo iz SAD-a i Velike Britanije tijekom 60-ih i 70-ih godina. Dakle, govorimo o simbiozi lokalnog etno naslijeđa te engleskog i američkog folka, bluesa, rock and rolla i kantautorske glazbe iz cijeloga svijeta. Ono što se meni najviše sviđa jesu ljepota i dubina osobnosti i emotivnosti njegovih pjesama, njegova melankolija u molu, odnosno energija kad je u duru”rekao je Dragaš

Urednik izdanja je Amir Bahtijarević koji je i inicijator ovog dvostrukog CD-a, jedinstvenog u ediciji “Greatest Hits Collection”
“Vlado Kreslin je barem meni poznat od ranih 70-ih godina i stalno sam razmišljao kako bi bilo dobro uspostaviti suradnju s njim. Kako radim puno s Radom Šerbedžijom, na njegovim koncertima je bio gost i Kreslin. Tako sam malo dublje zaronio u njegov rad i otkrio jako puno dobrih pjesama, a osim toga i njegov vokal je izvanredan te je zapostavljen na području bivše države. Pjeva na hrvatskom jeziku i prošle godine je po prvi put nastupio na Šibenskoj šansoni gdje je osvojio nagradu te je publika po prvi put nagradila pljeskom nekog glazbenika već na polovici izvedbe. Uz konzultacije s autorom sastavili smo ovu kompilaciju njegovih najznačajnijih pjesama i sve je trajalo otprilike godinu i pol dana. Najdraže mi je kad su sve strane zadovoljne jer je to najbolja nagrada i meni, odnosno znak da je posao zaista dobro odrađen. Uz pomoć Croatia Recordsa radit ćemo na promociji izdanja, a ove godine bi mogli napraviti i jedan veći koncert u Zagrebu kojeg je zaslužio.” 

Osim Bahtijarevića, predstavljanju izdanja prisustvovali su kolege glazbenici i ljubitelji Kreslinovog izričaja, a među njima su bili glazbenik Branko Bogunović Pif, nekadašnji direktor Jugotona Dubravko Majnarić, poznati TV voditelj Dalibor Petko i predstavnici Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj.

“Namjerno smo na kompilaciju stavili i duete s hrvatskim izvođačima jer sam cijelo vrijeme bio u kontaktu s prijateljima iz Hrvatske, poput Kemala Montena, Arsena Dedića, Parnog valjka, Drage Mlinarca, The Bambi Molestersa, a čak sam neke stvari snimio s Cinkušima i Lidijom Bajuk. Shodno tome bilo je prirodno da se i takve pjesme nađu na ovom izdanju.”, kaže skromni Vlado Kreslin koji je tijekom karijere svirao na najvećim pozornicama i prije nekih od najvećih svjetskih glazbenika, poput Boba Dylana, Roryja Gallaghera i R.E.M.-a.

Dvostruki album Vlade Kreslina “Greatest Hits Collection” možete kupiti po cijeni od 99 kuna na svim prodajnima mjestima Croatia Recordsa.

Foto: Nikola Knežević

496 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail