Novosti

Slavljenički spektakl Hrašćanskih čestitara u Lisinskom

„Turopolje suzo moja“ naziv je slavljeničkog koncerta održanog ove nedjelje u Lisinskom, kojim su Hrašćanski čestitari proslavili 90 godina života i 75 godina glazbene karijere svojeg osnivača, violiniste Andrije Fiolića.

„Mi smo jako ponosni, ja na svojeg oca, a Martin na svojeg djeda. Sretni smo što smo mu to upriličili. Nažalost, zdravlje ga je spriječilo da bude ovdje s nama, ali smo izrazito ponosni na taj put od 15 CD-a, 30 godina od izdavanja prve ploče i na dugotrajnu suradnju s Croatia Recordsom. Uoči koncerta nam je izašao i “The Best of Collection”, a mi nastavljamo dalje ovaj put“, izjavio je Česitar Ivan Fiolić.

Koncert je bio danima unaprijed rasprodan, a priređeni program s brojnim gostima ispunio je sva očekivanja.

„Na koncert smo pozvali svoje drage prijatelje. Bili su tu razni bendovi poput Snoboka, pomogli su nam i mnogi violinisti i violinistice, Stjepan Jeršek Štef koji je zastupao Slavoniju, Branko Greblički-Ventek i klapa BRV, ženski vokalni sastav Ive iz Ivanić Grada, također je tu bio Ivica Pepelko te Cure iz centra. Bilo je tu puno folkloraša, tamburaša, kuburaša, kočijaša, zbilja smo priredili svašta“, nabrojao je Ivan Fiolić.

Čestitanje pod prozorima jedan je od najstarijih turopoljskih običaja, a upravo se Andrijin talentirani unuk Martin prihvatio hvalevrijedne obnove tog običaja. U prilog tome da Martin nastavlja djedovim stopama govori i njegov prvijenac, pjesma tamburaškoga stila kojoj je u pripremi i glazbeni spot.

„I ja sam s mlađim članovima i prijateljima stvorio jedan bend s kojim smo nastavili taj običaj čestitanja pod prozorima. Na jedno vrijeme je taj običaj nestao pa kad sam s dečkima došao čestitariti ljudima koji slave imendane to je bilo veliko oduševljenje jer im je nekada dolazio moj djed,a sada unuk koji nastavlja tu tradiciju. Što reći, bilo je tu i suza“,  izjavio je Martin Fiolić.

Iduće godine Hrašćanski čestitari obilježit će 40 godina postojanja, a uvod u veliki jubilej je spomenuto izdanje “The Best Of Collection” s 20 najboljih pjesama. Pjesme Čestitara prenose se generacijama i svima su dobro poznate, a u nedjelju je Lisinski premostio generacijski jaz te je publika svih generacija, od najmlađih do onih starijih, radosno pjevala i plesala uz Hrašćanske čestitare i njihove goste.

„Ali ono od čega su Čestitari počeli i čega se nećemo nikada stidjeti, a gdje ćemo i završiti su čestitanja imendana i rođendana pod prozorima. A za kraj evo jedna poruka Poživite naši hrvatski svečari, s tamburom i pjesmom, vaši Čestitari“, poručio je za kraj Ivan Fiolić.

Autor: Ana Profozić

1161 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail