Novosti

Lana Janjanin, Dina Rizvić i Jazz orkestar HRT-a koncertom u Lisinskom promovirali album “Miracles”

Albumom “Miracles”, objavljenim krajem prošle godine za Croatia RecordsLana Janjanin  i Dina Rizvić ušle su u glazbenu povijest naših prostora kao prve žene koje su skladale, aranžirale, odsvirale, otpjevale i snimile svoj opus za jazz orkestar. Dvostruko izdanje snimljeno s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije potvrda je njihovog neizmjernog talenta kojeg su brusile u cijenjenim glazbenim školama i s vrhunskim glazbenicima. Na koncertu u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu proteklog četvrtka, 21. ožujka pokazale su svoje umijeće, a uz Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigenta Alana Bjelinskog oduševile su publiku repertoarom albuma “Miracles”.

Više od sat vremena i vokalno i svirački pokazale su izniman talent, a sve je popratila i nagradila pljeskom mnogobrojna publika. A među njom i neki drugi vrhunski glazbenici i poznavatelji klasične glazbe i jazza, poput Ive Josipovića, Alfija Kabilja, Davora Hrvoja i drugih.  
“Jako mi se svidio repertoar, Lana i Dina su sjajne glazbenice, mlade, talentirane i sposobne te u konačnici kreativne što je najvažnije u svakoj umjetnosti. Zaista je riječ o prekrasnoj glazbi. Sasvim sam siguran da nimalo ne zaostaju za najboljim u drugim zemljama, pogotovo što su školovane, što bi mi rekli, na zapadu”, rekao je Ivo Josipović
“Lana i Dina su svestrane glazbenice i osim što sviraju nekoliko instrumenata i pjevaju, pišu skladbe i aranžmane te djeluju u raznim stilskim područjima ili ih spajaju. Hrvatska glazba je dobila puno njihovom pojavom na sceni. One su već dugo na sceni, ali su se do sada držali više segmenta školovanja što se osjeća u ovoj glazbi. One su napisale aranžmane za cijeli ovaj program i to je najvažnije jer mi nemamo puno školovanih aranžera. Važno je kako glazbom komuniciraju, što se vidjelo po reakcijama publike. Može se osjetiti žensko autorsko pismo u nekim pjesmama, neke su nježne, neke su čak i angažirane, bave se raznim temama i na ozbiljan način promišljaju glazbu, tekstove i aranžmane. Ovo je jedno, rekao bih, opsežno djelo koje objedinjuje razne stilove i zbog toga je važno”, istaknuo je glazbeni kritičar Davor Hrvoj te dodao kako ovakve priče treba nastaviti. 

“Moram reći da mi je bilo predivno. Sad kad smo napokon imale prilike stati na pozornicu i izvesti ono što smo napisale osjećaj je fantastičan i drago mi je što je sve jako lijepo prošlo. S Jazz orkestrom HRT-a surađujem već 6 godina tako da smo naš odnos s godinama ojačali, ali ovaj projekt nas je jako zbližio.”, rekla je Lana.  Dina Rizvić, pak, ističe kako je bilo nevjerojatno koliko je puno emocija bilo na pozornici.
“Pokušala sam maksimalno uživati u svakom trenutku, oduševila me energija ljudi koji su nas došli podržati u velikom broju. Materijal smo krenuli snimati prije dvije godine, bilo je puno rada i truda, ali vrijedilo je sve kad vidite u konačnici ovakav rezultat. Na ljudskoj razini smo Lana i ja dosta slične, njezina potpora mi je jako značila i znala sam od početka da bi mogle napraviti nešto doista veliko”, kaže Dina.

Album “Miracles” Lane Janjanin i Dine Rizvić s Jazz orkestrom HRT-amožete kupiti po cijeni od 89 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Foto: Nikola Knežević

899 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail