Novosti

Capella Odak predstavlja svoj album prvijenac – “Mir”

Prvi album Cappelle Odak u prodaji je od danas, 14. rujna. Cappella Odak, nazvana prema skladatelju Krsti Odaku, mješoviti je pjevački zbor koji djeluje pod okriljem udruge Collegium pro arte. Nastao jedinstvenim spojem pjevača dvaju ansambala, ženskog zbora Cappella Zinka i nekadašnjih pjevača Zagrebačkih dječaka, Cappella Odak rezultat je dugogodišnjeg umjetničkog i pedagoškog rada dirigentice Jasenke Ostojić. Prvo predstavljanje Cappelle Odak zagrebačkoj javnosti bilo je 2011. godine. U svega nekoliko godina od osnutka (2010.), Cappella Odak ostvarila je niz značajnih glazbenih suradnji i izvedbi u Hrvatskoj i diljem Europe.

Jasenka Ostojić, dirigentica, diplomirala je dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je završila i jednogodišnje stručno usavršavanje kao stipendistica Fonda Lovro & Lilly Matačić. Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu gdje vodi Zbor i Komorni zbor Muzičke akademije, s kojima ostvaruje izvrsne operne i vokalnoinstrumentalne projekte pohvaljene od strane javnosti i glazbene kritike u zemlji i inozemstvu te suradnje s eminentnim umjetnicima današnjice (Milan Horvat, Valerij Gergijev, Riccardo Muti itd). Kao dirigentica zborova i orkestara osvojila je desetke najviših državnih i međunarodnih nagrada, među kojima su i dva europska Grand Prixa. Godine 2006. osniva Hrvatsko društvo Collegium pro arte pri kojem djeluju priznati zborovi Cappella Zinka i Cappella Odak.

Prvi CD Cappelle Odak naziva “Mir” donosi 11 skladbi hrvatskih skladatelja (Krsto Odak, Vlado Sunko, Josip Štolcer Slavenski, Davor Bobić, Emil Cossetto, Zlatko Grgošević, Ivan Josip Skender, Tomislav Uhlik, Ivo Josipović, Mladen Tarbuk i Dalibor Bukvić), dok su skladbe posljednje petorice minijature pisane na stihove haikua (japanskog oblika poezije kratkog stiha) čiji su autori Dubravko Korbus, Nikola Đuretić, Tomislav Maretić, Željko Funda i Vladimir Devidé. Praizvedba ovih pet minijatura na haiku održana je 22. studenog 2015. godine u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, a cjelokupni album sniman je u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, 12. lipnja 2016. i 26. ožujka 2017. godine.

Među mnogobrojnim izvođačima (članovima Cappelle Odak), na ovom se CD-u pojavljuje i naš priznati orguljaš Pavao Mašić koji je za Croatia Records već snimio nekoliko nosača zvuka i osvojio mnogobrojne nagrade Porin.

Album je dostupan u svim prodavaonicama Croatia Recordsa i svim drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj po cijeni od 69 kuna, kao i putem webshopa Croatia Recordsa i digitalnim platformama:

1815 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail