Marko Perković rođen je 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, u Zagori (Šibensko-kninska županija) od majke Marije i oca Ante. Svoje rano djetinjstvo i odrastanje je proveo u rodnom selu. Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu za ugostitelja.

Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio Zboru Narodne Garde. Marko je u to vrijeme u rukama imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – legendarna “Bojna Čavoglave“. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata. Glavna poruka ove pjesme bila je upućena četnicima, kojima se željelo dati do znanja da neće u Čavoglave dok god ondje žive Hrvati. Tu pjesmu su (sa prerađenim tekstom) pjevali i pripadnici Armije BiH kao i HVO-a.[1] Postojala je posebna pjesma sa tekstom Branitelji Sarajeva (poznata i kao Hej junaci) koja se pjevala za opsade Sarajeva.[2][3]

Nakon obrane Čavoglava 1992. godine Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske1992. godine izlazi i njegov prvi album Moli mala.

Godine 1995. Perković se vraća u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja (4. – 7. kolovoza 1995.). Bio je jedan od prvih vojnika koji su ušli u oslobođene gradove Knin i Drniš. Nekoliko mjeseci prije Oluje, napisao je još jedan ratni hit, “Anica – Kninska kraljica”. U toj pjesmi poručuje Srbima da će Hrvati osloboditi Knin. Prvi put ju je javno izveo na koncertu na kninskoj tvrđavi nekoliko dana nakon Oluje.[4] Pjesma je objavljena u albumu Vrijeme škorpiona, 1995. godine.

Godinu dana nakon završetka rata, 1996. godine Marko je završio i svoj treći album Geni kameni. Godine 1998. godine izlazi uspješni album Vjetar s Dinare, a 2002. godine ponavlja uspjeh s albumom E, moj narode.

2003. godine izlazi kompilacija Sve najbolje s 18 pjesama. Na njoj se pojavljuje i jedna nova pjesma “Ivane Pavle II”, koja je posvećena dolasku pape Ivana Pavla II. u Republiku Hrvatsku.

Najnoviji album Marka Perkovića Thompsona je album Bilo jednom u Hrvatskoj koji je izašao 8. prosinca 2006. godine. Na ovaj novi album se dugo čekalo, a Thompsonova publika ga je prepoznala. Prodan je u približno 120.000 primjeraka. 2008. godine snimio je obradu pojedinih pjesama sa starijih albuma na album naziva Druga strana, te tako slušateljima “vraća” megahitove kao što su pjesme “Bojna Čavoglave“, “Anica − Kninska kraljica”, “Lijepa li si” i ostale.

Marko Perković Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj. Njegove slušatelje najviše privlače pjesme domoljubne tematike u kojima naglašava svoje hrvatstvo, katoličanstvo i ljubav prema domovini.

Novosti

Nije pronađena nijedna objava vezana uz izvođača. ..

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail