Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. godine kao Kvartet muzičke omladine Zagreb. Od 1990. godine djeluje pod imenom Gudački kvartet Sebastian. Članovi kvarteta usavršavali su se na tečajevima komorne glazbe u Grožnjanu (Hrvatska), Rogaškoj Slatini (Slovenija), Pecsu (Mađarska) i Saumuru (Francuska). Godine 1988. kvartet postaje član Međunarodne zaklade Yehudi Menuhin sa sjedištem u Parizu. Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, Gudački kvartet Sebastian koncertirao je u Sloveniji, Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Repertoar kvarteta obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu. Praizveli su više djela suvremenih skladatelja, primjerice A. Klobučara, N. Firšta, A. Igreca, D. Bukvića, S. Drakulić…

Surađuju s istaknutim hrvatskim i svjetskim glazbenicima kao što su Milan Turković, Paul Meyer, Pierluigi Camicia, Aleksandar Serdar…Od 2002. održavaju svoj ciklus u maloj dvorani V.Lisinski u Zagrebu.

ČLANOVI

Anđelko Krpan – violina 

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu prof. Kristijana Petrovića i 1995. magistrirao je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Dore Schwarzberg. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Yfraha Neamana, Igora Ozima te na Menuhin Music Academy u Gstaadu. Solistički je nastupao u Švedskoj, Austriji, Italiji, Rusiji i u Ukrajini, a surađivao s Orkestrom Muzičke omladine Gaudeamus, Društvenim orkestrom HGZ-a, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom i Karelijskom filharmonijom. Kao komorni glazbenik bio je članom Bečke komorne filharmonije, od 1993. članom te od 1997. do 2002. koncertnim majstorom Zagrebačkih solista, a jedan je od utemeljitelja i prvi violinist Gudačkoga kvarteta Sebastian.

Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnome violinističkom natjecanju Alpe-Adria u Italiji (1988.), Nagradu HGZ-a (1989.), šestu nagradu na Međunarodnome violinističkom natjecanju Václav Huml u Zagrebu (1993.), Nagradu Muzičke omladine Ivo Vuljević za najboljega mladog glazbenika Hrvatske u 1993. godini. Godine 1999. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bavi se i pedagoškim radom: od 1989. do 1990. te nakon 1999. podučava violinu na Školi funkcionalne muzičke pedagogije (danas Glazbeno učilište Elly Bašić), 1995. postaje mlađi asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 1998. na istoj ustanovi djeluje kao docent. Na diskografskome području godine 2001. Croatia Records mu je izdao kompaktnu ploča pod naslovom Hrvatske sonate (s djelima Slavenskoga, Cipre i Papandopula); za tu je ploču (zajedno s pijanisticom Nadom Majnarić) godine 2002. osvojio dvije diskografske nagrade Porin. Godine 2002.

Tedora Sucai Matei – violina 

Teodora Sucala Matei započela je svoje glazbeno školovanje u Osijeku u razredu prof. Eve Hühn, a nastavila u Zagrebu u razredu prof. Davora Philipsa. Diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa. Tijekom školovanja osvojila je 15 prvih nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima. Dobitnica je rektorove nagrade za 2012/13. godinu. Solistički je nasupala uz Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački komorni orkestar… Članica je Zagrebačke filharmonije, a od 2016. godine i gudačkog kvarteta Sebastian.

Nebojša Floreani – viola, član Simfonijskog orkestra Hrvatske

Violu je počeo učiti u klasi prof. Milana Čunka. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Stefana Passaggia. Član je Simfonijskog orkestra Hrvatske Radio Televizije i profesor je viole na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu. Nebojša Floreani je jedan od osnivača gudačkog kvarteta Sebastian.

Zlatko Rucner – violončelo

Rođen je 1952. u Zagrebu. Studirao na Muzičkoj akademiji u klasi prof. V. Dešpalja, te diplomirao 1978. godine. Za vrijeme školovanja često održavao solističke nastupe u Zagrebu i drugim gradovima, te nastupao uz Zagrebačku filharmoniju, Dubrovački gradski orkestar i Simfonijski orkestar Muzičke akademije. Godine 1978. na državnom natjecanju glazbenih umjetnika u Zagrebu osvojio treću nagradu. Do godine 1984. svira kao solo čelist Zagrebačke filharmonije, a potom postaje član Zagrebačkih solista. Često nastupa kao solist izvodeći djela svih glazbenih epoha skladana za violončelo i gudače (Couperin, Boccherini, Haydn, Matz, Bragato…). Nastupa i kao solist uz Zagrebačku filharmoniju i Dubrovački simfonijski orkestar. Sudjelovao uradu više komornih ansambala kao što su Hrvatski klavirski trio i Zagrebački gudački trio.

Početkom devedesetih radi kao honorarni predavač violončela na Muzičkoj akademiji, a od 1996. predaje komornu glazbu. Zlatko Rucner član je kvarteta od 1995. godine.

 

Preuzeto sa: https://www.sq-sebastian.com/index.php/hr/clanovi

Novosti

Nije pronađena nijedna objava vezana uz izvođača. ..

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail