Goran Bregović (Sarajevo, 22. ožujka 1950.) je glazbenik iz Bosne i Hercegovine. Autor je filmske glazbe i jedan je od najpoznatijih skladatelja s Balkana. Postao je poznat u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kao vođa i gitarist skupine Bijelo dugme.

 

Bregović 1988. godine sklada glazbu za film Emira Kusturice Dom za vješanje. Nakon velikog uspjeha filma i Bregovićeve glazbe, osobito pjesme “Ederlezi”, nastavlja suradnju s Kusturicom u filmu Arizona Dream 1993. godine, a potom sklada glazbu za film Kraljica Margot kojeg režira Patrice Chéreau. Jednako je uspješna i nova suradnja s Kusturicom u filmu Podzemlje 1995. godine. Surađuje s nizom poznatih pjevača i pjevačica (George Dalaras, Sezen Aksu, Krzysztof Krawczyk, Iggy Pop, Cesária Évora, Ofra Haza, Kayah).

 

Godine 1998. osnovao je Orkestar za svadbe i sprovode s kojim nastupa po čitavom svijetu svirajući tradicionalnu narodnu glazbu s Balkana, vlastite skladbe utemeljene na balkanskom i romskom melosu i obrade starih pjesama Bijelog dugmeta. Godine 2002. sklada liturgiju “Moje je srce postalo tolerantno” i izvodi je u bazilici St. Denis u Parizu. Godine 2004. sklada operu Karmen sa sretnim krajem, a 2005. godine nastupa na tri oproštajna koncerata Bijelog dugmeta. Nastupio je 2007. godine na festivalu trubača u Guči gdje je snimljen njegov posljednji CD nazvan Alkohol, objavljen krajem 2008. godine.

Preuzeto s: https://hr.wikipedia.org/wiki/Goran_Bregovi%C4%87.

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail