Ana Rucner rođena je u Zagrebu, gdje je i završila studij violončela u klasi prof. Željka Švaglića te Krešimira Lazara. Tijekom studija pohađala je mnoge stručne seminare i radila s nekim od najpoznatijih glazbenih autoriteta, kao što su Menahem Meir, Gustav Neiva Tavares, Dmitri Miller, David Grigorian, Vladimir Perlin i Silvija Sondeckiene. Sudjelovala je s velikim uspjehom na mnogim glazbenim natjecanjima, a jedna od osvojenih, Ani vrlo dragih nagrada, je Diploma di merito, osvojena 1999. godine na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista. Anini roditelji također su glazbenici: majka Snježana solo čelistica u Hrvatskom narodnom kazalištu, a otac Dragan violist je solist u Zagrebačkoj filharmoniji. Anin brat Mario također svira violu. Snježana i Dragan Rucner osnovali su 1998. godine Rucner String Quartet. Čelistica često spominje roditelje kao veliku podršku i osobe koje su imale najveći utjecaj na njezino obrazovanje i razvoj karijere.

Ana je jedna od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj, s osvojenih 30 domaćih te međunarodnih priznanja i nagrada. Njezini su nastupi, kao predstavnice naše zemlje, među najuspješnijima diljem svijeta. Snimila je više od 30 promotivnih videa i nastupala više od 700 puta u tridesetak zemalja svijeta, pronoseći radost glazbe te predstavljajući Hrvatsku putem djela najvećih skladatelja svih vremena na svoj moderan i jedinstveni način. Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju Anu Rucner u sam vrh uspješnih hrvatskih izvođača na svjetskoj sceni.

Bila je prva hrvatska glazbenica koja je svirala električno violončelo, čime je privukla i mlađu publiku. Surađivala je s Joseom Carrerasom, Davidom Müllerom, članom poznatog kvarteta Il Divo, kao i s Peterom Soaveom, najpoznatijim svjetskim bandoneonistom te harmonikašem i mnogim drugim poznatim umjetnicima. Kao slobodan umjetnik djeluje od 2008. godine, a njezine mnogobrojne aktivnosti pridonose prepoznatljivosti hrvatske kulture diljem svijeta.

Ana Rucner je 2011. godine osmislila autorski projekt, festival u Dubrovniku pod nazivom Ana u Gradu, koji je do danas postao dijelom kulturne tradicije Dubrovnika. Svake godine, u sklopu Festivala, održava originalan koncert, 21. lipnja u pet sati ujutro na Srđu, u kojem uz svoje glazbene goste dočekuje prvo ljetno sunce i na Svjetski dan glazbe oduševljava turiste, koji se zbog ovog jedinstvenog događaja bude u osvit ne bi li doživjeli uistinu nezaboravno iskustvo.

Do sada je snimila četiri albuma te osvojila tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za turističke videospotove, zbog čega ju često nazivaju ambasadoricom hrvatskog turizma. Osim turističkih, snimila je i nekoliko autorskih videa među kojima i Kopački rit i Maximus. Osvojila je i titulu počasne ambasadorice grada Pekinga 2011. godine.

Novosti

Nije pronađena nijedna objava vezana uz izvođača. ..

Press Photo

Galerija

Video spotovi

Naslov pjesme Ime Izvođača
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail