Novosti

U prodaji box set “Splitska dica – od zidića do vječnosti”

Po objavi knjige “Splitska dica – od zidića do vječnosti”, novinar i vrsni poznavalac hrvatske i svjetske glazbene scene – Zlatko Gall – počeo je rad na izboru 100 pjesama koje će najbolje sumirati sve ono o čemu je u knjizi riječ – jedna od najzanimljivijih domaćih glazbenih scena dobila je zasluženu kompilaciju, svojevrsni spomenik s poznatim, a i onim manje poznatim imenima, ali od kojih se svako postalo, i jest, tkivo splitske glazbene scene. Od šlagera i zabavnjaka preko punka i novog vala, do hip-hop i indie glazbe, Zlatko Gall na jednom je mjestu složio šarolik kolaž, ali tematski raspoređen na pet dijelova: Južnjačka utjeha, Galebovi asfalta, Ping-pong i hip-hop, Novi val i stara voda i Indijanci i bukadžije.

“Svi oni danas čine ‘scenu’ u kojoj je, drznut ću se pa kazati – kao nigdje drugdje,  upisan i genetski kod grada i njegov osebujan mentalitet. To famozno ‘splitsko stanje uma’, piše Gall u tekstu knjižice izdanja. Toma Bebić, Đorđi Peruzović, Oliver, Gibonni, Luky, Petar Grašo, More, Đavoli, Stijene, Jappa, Daleka obala, Dino i Dean Dvornik, Tužne uši, Tutti Frutti, T.B.F., Dječaci, Valentino Bošković, Lovely Quinces, Vojko, Kensington Lima – sudar svjetova, blago Splita! S knjigom, a i ovom kompilacijom, Zlatko Gall ostavio je u nasljeđe budućim generacijama priče o pjesmama i glazbenicima/ama koji/e su se već upisali/e u legendu, kao i ona koja će to tek napraviti. Ova kompilacija je polazna točka svakog budućeg istraživanja splitske glazbene scene, sa svim njezinim skrivenim draguljima. „Jer, kako je to napisao pjesnik i kazališni kritičar Hermann Bahr ‘nema grada u kome bi krik života bio jači’. Možda baš zato u Splitu – čak i u glazbi –  rijetko ima ‘mekih srastanja’ već samo vječnih sudara onih koji su ‘za’ i onih koji su, kako pjeva TBF, ‘uvik kontra, takva sorta'”zaključuje Gall u tekstu knjižice izdanja.

Box set “Splitska dica – 100 pjesama po izboru Zlatka Galla” možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Records po cijeni od 99 kuna.

463 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail