Novosti

Kraken Vice Verse uskoro će zaploviti – kritičara Zlatka Galla podsjeća na Arsena Dedića, ali i Rammstein

Neki ga nazivaju klapometalcem, glazbeni kritičar Zlatko Gall čak koristi kao opis fuzijski eksperiment, odnosno “drveno željezo”, ali Vice Versa je samo Dalmatinac koji voli i klapu i metal. Štoviše, uspješno ih spaja te nam predočava tipičnu priču dalmatinskih krajeva.

Ili što će reći glazbeni kritičar portala Music Box, Karlo Rafaneli, “u tematskom i konceptualnom smislu predstavlja rijetko zanimljivu i uspjelu dihotomiju između ‘stvarne’ i ‘mitske’ Dalmacije”. Vice je prije svega tajanstveni Dalmatinac koji se samo našao u pravom trenutku s pravim ljudima i ispričao njihove priče, ali i osobna iskustva te ih zabilježio u obliku klapsko-metalske fuzije. Žestoko, a emotivno, šaljivo, ali i melankolično – sve to je nadolazeći album Kraken Vice Verse.

Karlo Rafaneli je albumu dao ocjenu 4.5/5 te je zaključio: “Ispod svog teškoklapskog ruha ‘Kraken’ krije kritiku i opis dalmatinskog mentaliteta kakvu nisam čuo valjda od legendarnog singla ‘Dalmacija’ Dječaka. Za razliku od repera poput Kreše Bengalke koji dokumentiraju ‘stanje na ulici’, Vice Versa se ovdje bavi stanjem koje je puno duže i trajnije od aktualnih društvenih problema. Stanjem koje je dio mitova, mentaliteta i iz kojeg na kraju krajeva ti isti problemi proizlaze. Bez obzira radi li se o preuveličavanju i (ribo)lovačkim pričama kao u naslovnoj pjesmi, singlu ‘Viruj mi’, ili vječnim problemima sa zemljištem u ‘Dogovor’, Versa duhovito i poluparodijski secira priče koje je svatko tko živi u Dalmaciji čuo barem jednom”.

Borba krakena i Vice

S druge strane ponajbolji hrvatski glazbeni kritičar Zlatko Gall za Mixer.hr daje ocjenu 3.5/5 te naglašava kako Vice Versa zaslužuje prepoznavanje i radijskih urednika te mjesto među komercijalnijim glazbenicima:
“Album ‘Kraken’ je u svakom slučaju zanimljiv fuzijski eksperiment (doduše, bilo ih je nešto i ranije ali ne u ovakvom intenzitetu), a barem pola njegovih brojeva mogu bez problema – unatoč metalnoj ambalaži i žestini – naći svoje mjesto i na mainstream radijskim programima koji redovno vrte i Olivera, Kazalište, Valjak, Gibu ali i klape i Cocu. Najkraće rečeno njihovo ‘drveno željezo’ je metalno čvrsto ali s lakoćom pluta na površini.” 

Vice Versa će uskoro uloviti krakena te ponovno zaploviti, baš kao i njegov album koji će u prodaji biti od 16. lipnja. Pazite se, Kraken je velik i opasan, ali ima nježno srce koje će vas osvojiti na prvo slušanje.

284 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail