Top novosti

Jednoj od najistaknutijih hrvatskih pijanistica Pavici Gvozdić uručeno priznanje za izniman doprinos hrvatskoj diskografiji

Kad su u pitanju najbolji hrvatski pijanisti, uz najvećeg Ivu Pogorelića sinonim je i Pavica Gvozdić, višestruko nagrađivana umjetnica svjetskoga glasa i dobitnica Porina za životno djelo koja je u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu protekle subote predstavila dvostruko izdanje “Veliki hrvatski interpreti: Pavica Gvozdić” objavljeno prošle godine povodom njezinog 80. rođendana. Album je istovremeno i hommage iznimnim dostignućima umjetnice koja svojim temperamentom, senzibilitetom i nepatvorenom iskrenošću muziciranja već šezdeset godina oduševljava poštovatelje glazbene umjetnosti u domovini i inozemstvu. Kao uvod u predstavljanje odsvirala je šest preludija Frédérica Chopina koji se nalaze, među ostalim, na ovom izdanju uz djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Claudea Debussyja, Johannesa Brahmsa, Sergeja Prokofjeva i Béle Bartóka.

“U inozemstvu ima ljudi koji bolje čuju, razumiju i cijene njezin pijanizam nego u Hrvatskoj. Došla je u nekakve sredine vrlo mlada, nitko ništa nije znao o njoj i čim su je čuli kako svira shvatili su koliko je velika pijanistica. To me posebno oduševilo po pitanju njezine inozemne karijere. Jedan od najizvođenijih hrvatskih skladatelja u repertoaru Pavice Gvozdić je Boris Papandopulo koji je pisao izvanredna djela za klavir i doista ga je voljela svirati. No, stojim i dalje na tome da je skladatelj koji najbolje odgovara njezinom temperamentu Johannes Brahms kojeg najviše ima na ovom izdanju. Ona je zaista jedan od rijetkih pijanista na svijetu koji ima više od 80 godina te još uvijek svira”, rekla je urednica izdanja Bosiljka Perić Kempf uz koju su na predstavljanju govorili i sama umjetnica, zatim kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin te u ime dvorane Lisinski pomoćnik ravnatelja za Programsku službu Pero Glavinić.

Zanimljivo je kako je Pavica Gvozdić s Ružom Pospiš Baldani i Zagrebačkom filharmonijom otvorila veliku dvoranu Lisinski.
“Čast nam je što je gospođa Pavica, dobri duh Lisinskog, predstavila ovo izdanje u našoj dvorani koju je ona svojim nastupom i otvorila. Nadamo se da će i dalje ovdje svirati i još albuma snimiti. Pavica je svjetski solist, jedna od najvećih umjetnica kada govorimo o pijanizmu i drago nam je što je od početka do danas dio repertoara dvorane Lisinski.”naglašava Pero Glavinić.
“Ono unutarnje u čovjeku ne možete naučiti, to ili nosite u sebi ili nemate. Ne može se nametati bilo kakvim filozofijama ili metodama. Možete u jako dobrim školama tehnički naučiti svirati, ali taj unutarnji osjećaj je najvažniji i onaj koji odmah ‘zarobi’ ljude. Zbog toga vam vjeruju i taj osjećaj vas najbolje povezuje se s glazbom. Do sada sam odsvirala enorman broj djela koja nisam uspjela snimiti, čak i kompozicije Stanka Horvata koji je za mene pisao. Moj repertoar je iznimno velik, bilo je dosta materijala koji smo mogli izabrati za ovo dvostruko izdanje, ali sam se htjela baš predstaviti u ovakvom svjetlu jednog raznolikog repertoara”, istaknula je Pavica Gvozdić.

Bez obzira što je veći ugled stekla u inozemstvu nego u Hrvatskoj, ipak je u svojoj domovini iznimno cijenjena što je pokazao i veliki red koji se stvorio u Lisinskom nakon predstavljanja izdanja, a prilikom potpisivanja CD-a i upoznavanja publike s umjetnicom.

Dvostruki album “Veliki hrvatski interpreti: Pavica Gvozdić” možete kupiti po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Foto: Nikola Knežević

389 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail