Događanja

IN MEMORIAM: Dubravko Vorih (1960. – 2019.)

U 59. godini života napustio nas je Dubravko Vorih, jedan od naših najboljih basista.
Karijeru je započeo kao član grupe Pro Futuro 1976. godine, a potom zajedno s bubnjarem Draženom Scholzom surađuje s Tihomirom Popom Asanovićem i Bracom Doblekarom u grupi Rendez Vous. Surađivao je i s drugim velikim glazbenicima poput Boška Petrovića, a nakon jazza okrenuo se više rock glazbi prvo kao član Parnog valjka, a potom i kao osnivač sastava Parlament s kojim snima albume “Imena i legende” i “Sve piše u zvijezdama” i koji postaje jedno od najznačajnijih imena Novog vala. Nakon raspada grupe ponovno se vratio jazzu što ga dovodi i do suradnje s eminentnim jazz imenima, a svirao je i s legendarnim Stanleyjem Clarkeom na jazz festivalu. U Njemačkoj svira u grupi Nick Steven Clan, ali i usavršava sviranje jazza. Bio je i član sastava Paula Lowea i snimio pjesmu “You Make Me Feel Good” za suprugu Borisa BeckeraBarbaru Feltus Becker. U Kölnu je svirao s vodećim imenima soul scene i legendama poput Joea Samplea, Ronnyja Lawsoma i Joea McBridea.

Nakon uspješne jazz karijere vratio se u Hrvatsku u kojoj je okrenuo novu stranicu glazbenog života, osnivanjem grupe Dubravko Vorih & New Tribe, a pod tim imenom objavio je i nekoliko albuma, poput “Mr. Clean” za Croatia Records 1998. godine. Jazz je bio i ostao sastavni dio njegova života pa je tako s Josipom Pandurom i Borisom Beštakom osnovao i New Jazz Trio s kojim je nastupio po brojnim klubovima u Hrvatskoj. Istovremeno završava srednju glazbenu školu te upisuje studij u Klagenfurtu. Studenske klupe ubrzo zamjenjuje radom u rock bendu Prljavo kazalište gdje je svirao bas sve do kraja svojeg života. Njegov posljednji veliki nastup bio je na spektakularnom koncertu Prljavog kazališta na Stadionu u Kranjčevićevoj, 31. svibnja 2018. godine na kojem je cijeli stadion skandirao njegovo ime. Emotivnom pjesmom “Stand by Me” Dubravko Vorih Dudo kao da se zauvijek oprostio od svjetala pozornice.

Dubravko Vorih & New Tribe 1998. godine za Croatia Records je objavio album “Mr. Clean” kojeg možete poslušati na Deezeru.

Foto: Jazz.hr

492 pregleda
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail