Zagrebački gitarski trio

35 godina

Poslušajte
Amazon Deezer Webshop

Zagrebački gitarski trio jedan je od najznačajnijih i najdugovječnijih komornih sastava suvremene hrvatske glazbe koji svoju 35. obljetnicu diskografski slavi i posebnim izdanjem – “35 godina”. Sâm program ovog obljetničkog albuma nije posvećen glazbi hrvatskih autora iz jednostavnog razloga što je ta glazba kontinuiranim djelovanjem Zagrebačkog gitarskog trija već uvelike snimljena i objavljena, ali nije posvećena ni gitarskom triju zato što se iza imena “skriva” još jedna nesvakidašnja komorna formacija, kombinacija dviju gitara i kontrabasa. A ta “alternativna” formacija, gotovo ravnopravno, provlačit će se kroz svih trideset i pet godina njihova djelovanja – od njihovog prvog koncerta sve do ovog CD-a.

Album “35 godina” otvara Bachova četverostavčana “Trio sonata” za dvije violine i basso continuo u C-duru i predstavlja prvoklasni primjer komornog muziciranja iz vremena zrelog baroka, a na CD-u se osim djela Johanna Sebastiana Bacha nalaze i djela Fernarda Sora, Franza Schuberta te Johannesa Brahmsa. Dinamična izmjena djela i žanrova, glazbenih jezika i stilova na programu ovog CD-a ukazuju na sjajnu kvalitetu Zagrebačkog gitarskog trija kojoj su uvijek u prvi plan stavljali kvalitet, a ne kvantitet.

Zagrebački gitarski trio prvi put se predstavio na koncertu održanom u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, 10. svibnja 1984. godine. Koncert je jasno najavio njihove programske smjernice, a imenu po kojem su i danas poznati kumovao je jedan promotor koji je po imenom “zagrebački” vidio najdirektniji simbol raspoznavanja na međunarodnoj glazbenoj sceni. Njihov put bio je plodan, uspješan i dug, a uz ovaj poseban album – “35 godina” – Zagrebački gitarski trio, Darko Petrinjak (kontrabas), Istvan Romer (gitara) i Goran Listeš (gitara), proslavit će i koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu, u utorak, 26. ožujka u 20 sati.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail